Tuesday, August 23, 2011

Bubur jadi nasi???

Posted by Norazo at 12:16 AM 0 comments
bubur ayam versi google hehe

Pepatah mengatakan nasi jadi bubur. Tp aku ngan abg aku lain pulak bubur jd nasi. Baru2 ni aku tgk ceta korea couple or trouble. Ada satu scene dlm drama tu main actress x pndi buat bubur. Aku pn pelik. Pndi msk nasi tp x pndi masak bubur herannn... Tp bila aku igt balik aku pn satu masa dahulu begitu hehehe.

Alkisahnya time bulan Ramadhan jugak tahun 2005 oh aku muda belia harapan negara time ni hehe.. Masa tu aku stay d umah bujang my abg time hujung minggu. So, one fine evening i asked my brotherla what's for sungkai (buka posa). Dia pn ckp kita msk bubur ayam. Aku pn tnyalah ko pndi masak bubur? Dia jwb x Pndi ni first time nak try. I was like ok. Knowing he is much better cooker than me so aku pn pcyalah. Aku pn bgtau aku x pndi msk bubur. Then dia pon suruhla aku sedia bhn2. Aku ni assistant chef yg berjaya hehe.. Potong itu ini etc. So tibalah masa menanak bubur. Aku tnya brp pot mo masak ni. Dia pn dgn bangganya 1 pot la kot. Pdhl 1 pot beras for bubur is banyak ok. Aku pn followlah. Skalinya kami pn tunggu.lama pnya tunggu aku pn buka periuk. Aku pn ckp bang bubur jd nasi ni mcm mana? Dia pn blur. Aku lglah. Dia tnya ko letak air byk ka td? Aku jwb banyakk. Then kmi bedua pn pelik. Yalah kan org tua ckp msk nasi klu bnyk air jd bubur. So we thought letak jer bnyk air gerenti jd bubur rupanya salah. Masing2 buntu. Then last resort call my mom tnya mcm mana masak bubur. My mom was puzzle. Then aku pn bgtaula kami letak bnyk air tp x jd bubur. Then my mom pn ckp laaa kamu kna letak air sentiasa. Klu airnya kering letak lg dan gaul dN letak dan gaul baru boleh jd bubur. Oleh sbb kami masak 1 pot beras aigooo bila nasi tu berjaya jd bubur pnyalah bnyk mcm nak makan 10 org bubur tu hahahah! Luckily my parents dtg from labuan petang tu so adalah bantuan makan bubur x sedap tu. Bila semua org knyang alamat bubur masuk tong smph... Hmm sian org Afrika dan North Korea kebuluran. Kita d sni buang2 makanan ish ish ish

Ok tu sjalah kisah aku abangku dan bubur ayam kami hahaha. Nite nite XoXo

Sunday, August 21, 2011

I say a little prayer

Posted by Norazo at 10:42 PM 0 comments
I am a hwangbo fan.. call me childish or whatever i love her.. she's kind, cool, pretty, etc etc.. i wish i met her someday somewhere.. she is the one i look up too in K-pop industry. I knew her through MBC program "whe got married" where she was virtually married with Kim Hyun Joong (Jujue's love fantasy hehehe). Honestly when i knew she was paired with much younger HJ i was WTH? KHJ is super cute and honestly HB was kinda plain at the beginning. However, when i continue watching the both of them i was drawn to her more than HJ. she is one of a kind. She is cool and beyond cool. she know how to cook, do house chores, knitting, sewing etc etc. Yess she look tough and her nickname is "General" btw she also have black belt in taekwando. how cool is that???? Though she looks tough on the outside but when i watch her old video in X-Man or Love Letter i kinda sad for her. Guys always treat her like a boys. They always make fun of her skin tone and her appearance. Whenever she wore dresses they teased her to the point i found it heartbreaking. Maybe she don't care but deep down i kinda feel she do care. She is after all a woman. Maybe it's their culture. I don't know it seems korean variety shows always make fun of other for them too look funny. That seriously not cool. Luckily i watch WGM and people know her and who she really is.

Recently she celebrated her 31 birthdays (32 in Korean years) so i made this entry tribute to her. I found a video on youtube about her and KHJ and whoever made the video must be a diehard JoongBo fans and total genius. i love youuuuuu. To Hwangbo, Happy Birthday! You are the sister figure i wish to have and i adore you so much! You are cool and pretty and i wish i can be like you but i am lack in many ways.... HAPPY BIRTHDAY HWANGBO UNNI!



Their Wedding pictures

sweet ^___*

someyy

i say a little prayer for you...


Friday, August 19, 2011

Aku kan mulih

Posted by Norazo at 11:58 PM 1 comments
Oleh sabab lampau rindu kan mulih, entry ani aku tulis dlm bahasa beliauku bwahaha.. Beliau beliau luann.. Klu ndaku silap adaku bepadah yg aku ani keturunan brunei dan kedayan kan. So skrg ani aku akan tulis dlm dua2 dialek tu lah. Kepisan ni karang kawan2 semenanjungku mun bisdia membaca. Pecayaku nada bisdia paham ni kali ah. Mun beliau mama menelipun aku bisdia tedangar pun heran durang ani tah lagi kan membaca. Bah habis pasal atu. Tujuanku menulis ani kan bepadah hantap kan mulihku banar2.

Batah sudahku x mulih ke Labuan. Lastku mulih bulan 3 time sepupuku kawin. Apa tah usul labuan skg ani?? X jua kali jauh ubahnya pakah tp lain jua nyamu tmpt diri ani. Buruk2nya lakat jua atu yang dikanang. Mun becerita pasal raya ani, aku paling suka malam raya. Time atu semuanya org nada kan tidur. Sibuk bepanyap. TemSuk tahh familyku. Ada sekali atu malam raya baru tah ku ngambil baju rayaku arah rumah ngangah ba. Lapas atu mun malam raya kami suka meround-round kampung dangan. Sababnya ada pertandingan becucul. Ehhhhh siuknyaa malam becucul. Rumah kami nda belaman jadi x tah dapat becucul kesian. Masang lampung marak2 nganya kami. Nda jua hntp marak la. Satu kaler nganya liau laki bali. Tp xpa tah baik jua dr nada kan.

Malam raya jua semua tah orang tidur akhir. Aku pm sma. Mendangani mama bepanyap. Tpnya aku x hntp bepanyap banar. D rumah atu meliat tv nganyaku. Smpi kna hariku bruku begarak. Tp raya tahun ani spesel sbb abgku n the family mulih sblm rYa. Selalunya durang mulih raya pertama. Ani sehari sebalum raya. Hantappppp x sabarkuu

Tpnya raya kali ani ada cbrn dikitlah. Sbbnya lapas raya ani kami ada pembentangan skim kami ani. Aniiiii tah yg ku malas ni ahh. Ingau banarnya. Satu alumku tau lg apakan kubuat. Dua ingau ingau ingau. Nada siuk beraya mun ingau ani ah adehhhhh.... Terseksa hempeduku

Bah smpi sni dulu. Ngalihku menaip dr aipong ani. Besuk mun aku ada idea ada ku menyambung lagi ah. Bye bye

Headache

Posted by Norazo at 10:35 AM 0 comments
Today i gotta a headache!!! Pening pening pusing pusing aigooo.. Tp bertabahlH wahai hempedu.... Hari ni hari ke 19 umat islam berpuasa. Pejam celik pejam celik sdh penghujung ramadhan. Sedihnyaaaa... Best sbnrnya bulan ramadhan ni. Bulan yg lain klu dibandingkan dengan bulan2 yg lain. Bulan ni kita diwajibkan utk berpuasa dan menahan segala2 jenis nafsu di waktu siang. Di waktu malam sila kawal nafsu2 yg berkaitan ok hahahah!!!

Hari ni jumaat so rehat agak panjang. Kpd yg berpuasa ini adalah masa utk berehat dan menutup mata. (ketika ini perutku berbunyi) hmm mataku juka tika ini agak berat sekali. Teman sebilik sdh pegi wonderland. MASNAHHH!!! tunggu aku gengggg!!!

Oklah smpi sni dulu coretan mingguanku. Lately aku sdh tidak lagi menuliss. Aku sedeyyyy

Saturday, August 13, 2011

Sekarang selalu hujan

Posted by Norazo at 11:00 PM 1 comments
Assalammualaikum...

Hmm... sekarang selalu hujan... petang2 hujan.. walau bagaimanapun, hujan itu rahmat yang tidak ternilai dari Allah S.W.T. I heard from somewhere kalau hujan afdal kita baca surah Al-Kausar. Surah ni adalah surah terpendek dalam Al-Quran tapi mempunyai rahmat yang besar sekalian alam. Let me copy paste something yg aku baru google d tenet pasal surah ni


Ertinya:
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Sesungguhnya kami telah memberikan kepadamu nikmat yang banyak. Maka dirikanlah solat kerana Tuhanmu dan berkorbanlah. Sesungguhnya orang-orang yang membenci kamu dialah yang terputus."

Surah Al-Kausar

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w.kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t.makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher,Insya' allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

*ehsan dari blog farhana ^___*

aku memang selalu amalkan surah ni kalau time hujan2 dan sejuk2 camni. tp tak taula pulak yang selain bagus dibaca time hujan surah ni jugak sangat bermanfaat dan banyak khasiatnya. Betullah kata Maha Pencipta kalau nak dapat pahala sangat senang. buat baik sikitttt pun ganjarannya Masya-Allah. tapi kenapa human tend to defy God?? Aigoo.. astaghfirullahalazim... aku pun tergolong dalam golongan tu...

so kawan2 kalau nak dapat pahala percuma banyak2kan lah beramal dan beribadah terutamanya di bulan mulia Ramadhan Al-Mubarak ini...

wassalam....

Friday, August 12, 2011

Long Long Time Ago

Posted by Norazo at 9:09 PM 0 comments
Hallo semua.. assalammualaikum...

I just sms my cousin. She is by far my favourite cousin cause our age is about the same. We have similar interest. Drooling over boy bands during our secondary school years. We do a lot of things together and we did something stupid too!

Its funny how fast the time flies now she's married and still living in Labuan while im here. We no longer teenagers who loves to talk about boy bands, boys etc.. we a now a lady uuhhhhh.. hahaha funny la..

We rarely met and once we sit together she will pour me with all the updates and i am the obedient listener hehe.. masing2 will story masing2 pnya own life and sometimes we do reminisce our younger days and we laughing out loud when remembering how silly we were back then...

Aigooo i miss those times a lot! Can't wait to go home laa..



i'm gonna homeee

Thursday, August 11, 2011

My 11th Ramadhan

Posted by Norazo at 9:58 AM 1 comments
My 11th Ramadhan and something happend... I take it as a dugaannn.. Aigooo this is my 1st entry for August!! And now i am live from car workshop! What about my Ramadhan this year? Just like my previous Ramadhan, this year again i am celebrating the Holy month awayyyyy from my wonderful family. I feel like i have more strength this year alhamdullilah. (but my perut keriuukk keriuukk already now hahah) i can tahan the keriuk2 as long as im not tired. Keriuk plus tired is a total disaster ok..

Ahaa!!! I know what is the different now.. This year we have already move to the new building so during lunch hour boleh bersantai2 atas sofa yg empuk!! Sunggguhhhh syiokkkkk.... May favourite food for berbuka is mee hoon soup en.aslan style. Masak sndrla kan hehe. Di samping itu mee goreng my housemate styleee.. Sgt sedap ok her fried mee. One of the best i have ever taste! Actually, Apart from my mom, i love her cooking so very much. I like her kari ayam, her sayur campur, her daging kicap, potato sambal, and my most favourite is her kue teow goreng.. Aigooooooo sedappppp sangat! (not forgeting i love puter's cooking too ;))

Omg my perut keriukk keriukk lagi now. Gara2 fikir pasal makanan.

Oklah i think that's all dulu for now. Byee byeee
 

Something for Nothing~~ Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos