Tuesday, June 21, 2011

Kalau....If....

Posted by Norazo at 9:36 PM
Hai Semua.. assalammualaikum...

Ni sesi Bahasa Melayu pulak hehe....

Petang tadi kitorang ada meeting ngan Boss bahagian kitorang yang tercinta. Aku kagum ngan boss aku ni sebab beliau ni sungguhlah selambanya tp berisi (i mean he is knowledgeable). Dia ni suka becakap jugak dan suka buat lawak. Lawak beliau sungguh selamba dan sangat menepati dengan jiwa lawakku jugak... so masa meeting tadi dia pun ding dong kebaboom cong ceng ceng (yang mostly aku masuk kanan keluar kiri ;p ehehehe). Walau bagaimanapun, aku tertarik dengan pandangan beliau mengenai typical Malay thinking. Actually kata2 beliau ni bukan dr beliau lah sbb beliau sendri pun quote dr orang lain yg aku lupa sapa nama hamba Allah tersebut tapi yg aku tau org tu adalah terkenal dalam industri pendidikan di Malaysia ni. Menurut mereka, orang Melayu ni suka sangat dengan perkataan KALAU atau dalam BI nya IF lah. Beliau berkata lagi, kenapa perkataan KALAU ini menjadi kegemaran?? sbbnya perkataan KALAU ini TIADA SEMPADAN.

what if???

Contohnya "kalaulah aku kaya, kalau aku cantik, kalau aku pandai, kalau aku kuruss (eh ini aku hehe)" pendek kata semuanya KALAU. Yang menjadi masalah di sini adalah, ketika ini hanya PENDEK yang kata KALAU. Namun PANJANG x kata apa2 pun. Oleh sbb PANJANG diam that's whylah KALAU remain KALAU. Xde usaha. Angan2 semata.(ok i have to clarify pasal pendek panjang ni aku yg tmbh bukan boss aku yg ckp k hehe jangan marah ah)

Berbalik kepada pesanan my boss. Dia ckp lagi jangan jadikan KALAU tu hanya ruangan untuk kita berangan2 tapi jadikan ianya sebagai satu cabaran. Contohnya "kamu ni dalam bahagian antarabangsa. What if one day kamu diarahkan untuk menjadi Second Secretary di mana2 negara then what would you do? you have to challenge yourself. Think! what should i do? what should i prepare?" inilah kata2 beliau yang membuatkan aku berfikir. Betul jugak kan...

of all yg bos aku ding dong tadi perkataan KALAU inilah yang menarik minatku (selain lawak2 beliau yg memang kitorang semua gelak kuat). Kenapa aku suka?? sbb aku seperti typical Malay yang lain pun suka menggunakan perkataan KALAU tapi i make no effort! So... what about you????? renung2kan dan SELAMAT BERAMAL!

XoXo~~~ ^___^


2 comments:

Miss Layaleya on June 22, 2011 at 8:16 AM said...

hahahaahaha.. I like!!! nk praktis guna "kalau" dari susut positif..

kim slm kat bos u..

hahahaha

Norazo Aslan on June 22, 2011 at 2:20 PM said...

Kim slm ngan my boss?? Sila maklumkn dura hehehe

 

Something for Nothing~~ Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos