Wednesday, January 19, 2011

Shamsul Yusof & Khurafat : Is he the next big thing??

Posted by Norazo at 10:45 PM
Seperti entry sebelum ini, balik opis me n my hsemate tengok filem Khurafat arahan terbaru Shamsul Yusof di Alamanda, Putrajaya. Overall jalan cerita n tahap keseraman mak bagi 3.5 bintang out of 5. Jalan ceta dia oklah at least adala hujung pangkal walaupun mengelirukan. Tahap keseraman pulak for me memang seramla jugak sebab aku tutup mata jer banyak. (Rugi seploh hengget ok). Cuma ada beberapa perkara yang membuatkan aku rasa ceta ni kurenggggla dan menyebabkan aku x mampu bagi 5 bintang. So the following are the reason why:

1) screenshot ceta ni dari mula sampai akhir asyik nak tunjuk muka pelakon utamaaaaaaaa sja. Dahla tu close-up. When i said pelakon utama, kamera tu lebih banyak tertumpu pada muka En. Johan kita tu. Dari mula sampai akhir ternyata beliauuuuuuuuuu saja yang menggungguli sang2 kamera. Maybe sbb dia sang Sutrateruna kot... x caya cuba tgk (maaf yer mak tangkap gmbr sbb terlampau takut so tutup muka ngan hp sambil tangkap gmbr. tngkap jer. i x rakam ok. ni pun guna hp)



kat bilik mayat mak nak pengsan tgk adegan ni

x payahla bukakkkkkkkk


well 1 Malaysia tau c Shamsul ni hensem (tidak dinafikan) tapi rasanya x payahla nak tayang close-up sangat kot. Pastu yg aku perasan dia ni asyik nampakk smarrrrttt jer kecuali adegan dalam hutan tu. Apa yg aku perasan dia ni akan pastikan dia akan sentiasa nampak hensem dalam movie2 beliau. Come on la En. Shamsul get dirty sometime. Janganla asyik nak jadikan watak awak tu nampak handsomeee jer kan... variety maaaaa. kalau orang hensem ni kita jadikan buruk org tetap tau dia ensemm pnya..

2) Oleh sebab dari awal ke akhir asyik pergerakan beliau jer yang diekori kamera menyebabkan me and my housemate terjumpa persamaan ceta ni ngan satu adegan dalam filem Mr. Bean's Holiday. Dalam ceta Bean tu time babak akhir ada scene yg pengarah filem perasan bagus tu pnya tayangan perdana filem beliau di Cannes. Filem yang dia tayangkan tu sungguh mengarut sbb dari mula sampai akhir muka pengarah diaaaa jer yang ditayang sbb dia pelakon dan pengarah ;p. I'm not saying Shamsul not good and mengarut. Dapatan kitorang ni mungkin sekadar kebetulan sajalah sbb baru2 ni ceta Mr. Bean's Holiday tu ditayang kat TV. Seperti yang aku katakan di atas, filem ni ok. Jalan ceta boleh difollow, ending dia pn sesuatu yang memuaskan hatila sbb memang x sangka ending mcm tu. Seram memang seramlah. Sampai nak pengsan pn ader ;p.


3) Walau bagaimanapun, ketidaksempurnaan seterusnyya yg aku dan penonton lain juga komen benda yg sama adalah, dalam ceta ni semua scene pada waktu malam jimat elektrik sangat. Come onlaa.. dah lumrah malam memangla gelap and we do need lampu maa.. Ini tidak. Semua tempat pun gelap. Ruang tamu rumah gelap, bilik mayat gelap dan yang sangat2 paling x logik tu hospital gelap! orang Sabah bilang adoiiiiiiiiiiiiiiinaaa.. x logik x logik sangat2. Takkan la hospital tu gelap. Kalau gelap mcm tu susahla.. nurse nanti boleh tido k. Scene yg mak c Johan kena admit tu. Lampu yg menyala hanyalah untuk menyuluh mak c Johan jer, kawasan lain dalam bilik gelap. Maybe ia bertujuan untuk membangkitkan suasana seram tapi bila dah x logik tu walaupun seram nampak cacatla ceta tu. Kalau adegan tidur dalam bilik tu xperla gelap logik sikit. ini tempat2 yg x sepatutnya gelap digelapkan itu adalah sangat x best ok!

4)Seterusnya ni bukan ditujukan pada ceta ni jer tapi pada ceta2 seram lain jugak di Malaysia ni. Apasal korang tidur tu tingkap x tutup???? tutupla tingkap tu... ini dibiarkan terbukak. Bukan sja hantu, pencurik pn boleh masuk ok! kan bahaya tu.. x logik la tidur malam2 tingkap tebuka luas. Aku sangat2 berharapla korang klu nak buat ceta seram tingkap tu sila tutup k. Klu nak seramkan, korang buatla scene walaupun tingkap tertutup tapi oleh sbb hantu datang tingkap tu terbukak sendiri.. ahhh tu barula super duper menakutkan... gerenti satu panggung terpekik terlolong!

5) pemilihan pelakon adalah ok. cuma watak Zura tu the way she talked macam the way she talked dalam drama bersiri Gerak Khas. Sangat2 x best. Sila keluar dari genre Gerak Khas anda ok. Anda bukan polis!. Watak Anna tu ok, beliau memang cantik di mata n creepy.. watak Man pulak though i'm from Borneo tapi for me dia pnya slang penang tu pelik la. Macam ada salah n mcam dibuat2. kesimpulannya nmpk mcm x ori lah. Aku jer kot yang rasa. Maafkan saya! Watak Aishah adalah sangat TIDAK sesuai menjadi isteri Johan sebab Liyana Jasmay tu nampak budak2 sgt walaupun dia tu melakonkan watak isteri orang. sangat x sesuai. Lagi sesuai kot adik c Johan tu jadi bini c Johan. ;p Apasal x dapat cast Lisa Surihani ek? maybe lisa mahal sikit kot haha.. lagi best klu dapat Fazura heeheheh i like her (bias ni)

Sang isteri En. Johan

Agaknya tu jer kot dapatan aku pasal ceta ni. Ceta ni akan lebih best lagi kalau all da minor2 yg aku tulis kat atas ni x wujud. Dengan jalan ceta yg dipersembahkan tu memang kiranya dah bestla. ada intipati, ada isi, ada seramnya jugak.

So seandainyalah sang sutrateruna kita ni terjumpala blog aku yg paling comey di dunia dan membaca entry ini, aku harap utk filem seram akan datang yg bakal en. pengarah kita ni hasilkan please do pay attention to every small details sbb yg small2 ni lah boleh menjejaskan segalanya. Bak kata pepatah sikit2 lama2 jadi bukit. so small2 lama2 jadi big ma kan kan kan hahahah ;p

Bebalik kepada tajuk di atas is Shamsul Yusof is the next big thing?? I think yes! He do have the talents and the genes so Good Luck!

p/s ada satu scene yg aku teriak tu aku sorang jer teriak dalam panggung n scene tu waktu siang terang benderang kerana matahari. Nasib ada matahari free ok haha. Btw mak malu teriak time hantu x kuar lagi ;P

2 comments:

Min Min on January 20, 2011 at 11:30 AM said...

hai Jia, 1st time smpai blog mu...
pasal Khurafat tu,seram mmg seram tp pasal komen Jia tu, agree sgt2...few things xkena lg2 pasal pemilihan"wife"..hehe

LiLy KnoTWiSe on January 20, 2011 at 11:39 AM said...

hi min min! pasal "wife" tu, maybe sbb c shamsul ni suka pompuan yg terover mude kot hahaha

 

Something for Nothing~~ Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos