Sunday, January 30, 2011

Anak Kembar.. Sapa Nak?

Posted by Norazo at 12:46 PM
Sapa nak anak kembar??? wahhh macam aku ada tips2 beranak kembar kan hehe.. for those who knows me know yang aku ada adik kembar. Bagaimana anak kembar terbentuk?? First we all knows there are several types of twin; identical twin, non-identical twin and conjoined twin. My brother happen to be identical twin though now they are not that twin coz the youngest one is a bit chubby (just like his sister hehe) So, macam mana twin terbentuk??

Identical twins:

Identical twins occur when a single egg is fertilized to form one zygote which then divides into two separate embryos. There are an estimated 10 million sets of identical twins and triplets in the world today.

Conjoined Twins (Siamese Twins):

Conjoined twins are monozygotic twins whose bodies are joined together during pregnancy. This occurs where the single zygote of MZ twins fails to separate completely, and the zygote starts to split after day 12 following fertilization.

Fraternal Twins:

Fraternal twins (also referred to as "non-identical twins", "dissimilar twins", "biovular twins", and, in cases of females, occasionally sororal twins) usually occur when two fertilized eggs are implanted in the uterus wall at the same time. When two eggs are independently fertilized by two different sperm cells, fraternal twins result. The two eggs, or ova, form two zygotes, hence the terms dizygotic and biovular.

Source :Wikipedia

Refer to the above, macam tu la kembar2 ni terbentuk. Kelahiran anak kembar juga disebabkan keturunan. So, kalau dalam 1 family tu ada keturunan kembar, therefore ada better chances la untuk dapat anak kembar ni. Macam my case, memang ada ramai pasangan kembar dalam family sebelah my father. Termasuk my brothers, ada 5 pasangan kembar and my bro's adalah the second one yang lahir. Unfortunately, pasangan kembar yang pertama tu (my aunt's sons) hanya seorang saja yang hidup. Walau bagaimanapun, my aunty ni dapat cucu kembar jugak.. kira okla kan..

Orang slalu berkata "bestnyaaa kalau ada anak kembar" my answer to that questions is that, besssttttt.. di samping besstttu ada banyak yang perlu dikorbankan ok. Pertama : masa, kedua: tenaga dan ketiga: duit!.. imagine benda2 yang aku senaraikan tu didouble jadi 2 apatah lagi kalau 3, 4, 5 .. mak pengsannnnn nok!

Having twins as my brothers i know how hard it was but yessss it's a great feeling! My brother were born when i was 8 yrs old. I still remember that day. For those yang lahir in their 80's, mesti ingat yang dolu2 zaman kita skolah, sesi persekolahan kita bermula pada 1 Disember every year kan.. so tarikh tu la aku dapat adik selepas 4 tahun tertanya2 kenapa aku tiada adik sbb my cousins yang sebaya aku semua ada adik. Masa tu pagi yang gelap, abangku gerak kan aku "BB bangun, bangun, mama sdh beranak" aku terus tebangun then aku jerit2 panggil my mom but got no answer.. rupa2nya memang my mom dah selamat melahirkan time tu. aku boleh x perasan. tidur mati betol sedangkan aku tidur sblh my mom haha.. at that time, both my parents even the doctor didn't know that my mom having twins! Once yang abang keluar, then all the nurses sebok2 kemas katil and everything until my mom complains dia masih sakit.. the nurses said because uri belum keluar. Tup tup uweekk uweekkk c farhan keluar sndr.. kesiann teada orang sambut hahaha.. macam tu la sejarah adik twin aku lahir....

ni yang keluar sendiri haha (adik)

Kenapa aku put up this entry?? sebab masa berlalu sungguh cepat. aku x perasan yg adikku sdh besar and masuk UiTM ok.. waaaaa (ertinya aku pn tua sdh ;p) diorang ni dulu was really a pain in the a**! I even cried ok... that time adik aku yang di Melaka skg ni menangis dalam buaian.. sebelum tu aku dah entertain adik dia yang menangis and my mom di dapur. my mom jerit "beh, tgk adik ko tu" i said " x mauuuuuu" sambil menangis2 uwaaaa uwaaaa.. (aku pn tumpang menangis juga ;p). my mom jerit lagi " ko yang mau adik kan, kenapa ko x mau jaga?" aku pun dengan yakinnya cakap "AKU MAU ADIK TAPI AKU X MAU KEMBAR!" sambung lagi menangis uwaaa uwaaaa... last last my mom give up.. anak kecik nangisss anak yg besarrrr pn nangiss. . i was 9 time tu. (sampai skrg aku masih lagi kena ejek pasal jawapan caps lock d atas hehe).

ni yang nangis dalam buaian haha (abang)

Melihat kepada situasi di atas, maksudnya bukan senang jaga anak kembar. aku pon bekorban. korban masa main hehe..tapi memang bestlah.. sebab kan ada 2.. diorang pakai baju sama, main sama2 and nakal pun sama2 juga.. everywhere we go people will ask "kembar ka? kembar ka?" kami pun jawab lebih 80 ribu kali "ya..ya.." actually yang susahnya time diorang baby jak. dah besar sangat senang ok. skg dah remaja lagiiiiiiiiiii senang. aku adalah tukang suruh paling berjaya. bestnyaaa... even my parents on senang. klu suruh buat kerja, instead of one power, they have two! great kan.. so bestlah...

so for girls reader yang nak anak kembar, boleh la cari pasangan yang ada keturunan kembar. Tapi kawin ngan orang kembar x semestinya dapat tau! Selamat mencuba hahaha ^____*

6 months

on their 1st birthday 1.12.93

potong kek abang adik

2 Y.O

3 Y.O

8 Y.O.

and these how they look like now!

hari raya 2010

wearing same colour shirt

left abang right adik

me with them

p/s gmbr baby diorang memang bersifat blur sbb gmbr guna hp kuang kuang kuangg..

0 comments:

 

Something for Nothing~~ Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos