Thursday, September 23, 2010

aku..milo ais..kedai cina & carlsberg!

Posted by Norazo at 2:10 PM 2 comments
Bunyi tajuk di atas sangat menakutkan kan.. kenapa aku tiba2 teringat tajuk di atas sbb td time lunch aku minum milo ais. bila mengingatkan pengalaman minum milo ais tu aku teringat ceta when i was a little girl way back in 1990-1991. i was 6-7 then.. That time i was my daddy's little girl sbb my bro belum wujud lagi hehe. Masa kecik2 dulu, klu p labuan town tu kadang2 besalah my parent akan bwa makan di restoran.. n kedai tu milik orang cina. tp tokey tu just cater minuman sjalah sbb makanan tu memang ada org melayu dan cina yg jual makanan. kedai cina tu famous sbb pakcik jual soto (mee hoon sup) dia terkenal di labuan. even smpi skrg pn masi wujud tu uncle. so klu mkn kitorang memang order dr pakcik tu la. tapi klu minum memang order dkt cina tu lah.


(gmbr kedai cina mana nih)
alkisahnya, aku ni dari kecikkkkk suka minum milo ping (milo ais la). tp milo ping tu mahal. so my dad akan cakap :

"x pyhla minum milo ping, minum oren bikin sja (oren buat sndr)"


(milo ping yang menjadi idaman)
air oren buat sndr ni pulak kira mcm cordeal oren la tp yg hebatnya air tu diletak dalam botol CARLSBERG! Dalam erti kata lain diorang just recycle botol carlsberg tu. that how it goes back in those day. semua oren bikin.. barli bikin memang kena letak dalam botol carlsberg tu.



(botol carlsberg alaf baru. dulu bkn kaler hijau)

oleh sbb oren bikin botol carlsberg boleh minum 1 botol 4 orang so hrganya lebih murah dari order milo ping. tp kadang2 tu dapatlaaa juga minum milo ping. n kalau dapat tu heavennyaaa.. tp yg "uniknya" lg pasal milo ping tu pulak air milo tu diserve dalam beer mug la pulakkk. mcm2 betul klu makan dalam kedai cina ni jeng jeng jeng betol


(beer mug tp isi milo ping la dulu ehehhe)

Masa ni, aku belum suka lagi makan soto. aku suka makan gado-gado. tp gado-gado klu lmbt selalu habis. so aku suka jgk makan mee goreng cina tu. i tell you, klu cina goreng mee sedap giiiiilaaaaa!! yg aku tau cina tu la buat sedap. lain cina aku x pnh rasa lg hahha. ayam nya banyak n yummylicious la. tp mee goreng tu pn jarang2 makan sbb mcm milo ping, mee goreng pn mahal. time tu belanja makan sungguh bercatu. kesian parent aku. hmmm nasiblaa aku ni bukan anak yg memberontak lagi walaupun kepala dah masuk pagar hahahahaha


LOL!!~~

Receptionist???

Posted by Norazo at 8:34 AM 4 comments
Duduk di tempat baru n kawasan baru d ofis ni bnyk cabarannya. entah kenapa? mengapa? everytime ada org luar datang mestiiiiiiiiiiiiiii diorang akan singgah di tempat aku n tnya :

"boleh tumpang tnya .... dkt mna??"

wow wey pelikkk pelikkk. padahal bkn aku org yg paling depan pon hmmm. dalam minggu ni sja macm lebih 3x aku kena tnya. pastu dalam satu2 kes tu pulak sehari lebih dari sekali. adakah muka ku ni muka tmpt bertanya?? maybe di hayat lepas aku ni jadi receptionist kot???



*gmbr powered by google cehhh

Wednesday, September 22, 2010

aku mau kurussssssssss!!~~~

Posted by Norazo at 4:26 PM 0 comments
balik raya baru2 ni my parent ckp i getting bigger n chubbier.. my face is a size of a roti canai!!! so big n round! stresss la mcm ni. aku mo kurusss sangat2. susah betol lah mo kurus ni hmmm!! i can feel my current weight is at maximum level.. sungguh bahaya ok. so i was googleing and found 10 diet tips. i know all of it but i can't seem to set my mind to follow the tips! how stupid of me.. temptation everywhere huh

  1. Minum air sebelum pengambilan makanan .Kamu akan merasa cepat kenyang dan tidak perlu lagi makan lebih banyak.

  2. Lakukan sesuatu! Gunting gambar baju yang kamu sukai.Dan jadikan ia sebagai inspirasi untuk kamu menguruskan badan.Tanamkan dalam diri kamu bahawa baju yang kamu sukai itu akan dapat kamu pakai.

  3. Belajar untuk menggemari pelbagai jenis rempah ratus seperti halia, cili api, cili merah, dan lada hitam kerana kesemuanya mendorong pembakaran lemak sehingga 25%.

  4. Tidur cukup membuatkan kamu akan terasa kurang makan. University of Chicago, baru-baru ini merumuskan bahawa metabolisme wanita meningkat 40% jika tidur dengan cukup.

  5. Jangan lupa membuat catatan saat membeli-belah untuk mencegah pembelian barang-barang yang tak diperlukan. Dengan cara ini keinginanmu akan terbatas dan kamu tidak perlu lagi membeli sebarang makanan ringan yang boleh menaikkan berat badanmu.

  6. Hindari karbohidrat kompleks. Jangan sentuh alkohol, roti dan karbohidrat kompleks.

  7. Hindari makan ketika malam.Para pakar diet mengatakan ruangan gelap dan kegelapan malam boleh membuatkan kiat makan berlebihan. Cubalah tidur lebih awal. Nyalakan lampu yang terang ,ini akan membuatkan kamu menjadi riang.

  8. Jangan lupa sarapan. Kamu perlukan tenaga yang lebih untuk bekerja di siang hari. Jangan biarkan perut kamu lapar kerana ia akan menyebabkan kamu makan secara berlebihan.

  9. Kurangkan makan makanan ringan dan aiskrim yang boleh membuatkan kamu ketagih untuk mengunyah.

  10. Makan dalam pinggan yang kecil dan belajar makan dalam jumlah yang sedikit.


Help me God!! let my body be like her


(uee frm after school~~)

my best friend become a mother

Posted by Norazo at 2:16 PM 0 comments
Recently my BFF delivering baby boy n he such a cute and very adorable little fellow. mind your his weight is 3.9kg! the baby is sooooooo veryyyyyyyyy cute n make me really wanna have a baby of my own! and soon!!! wah hehehehe ^_____________^. (yeah dream on ;p) i am really happy for her n her husband. here some of her baby picture


mother son moment sweetttt ^___^


mummy hug me tight!


i'm big boy


sleeping little Farrel Rayyan ^__^


sweet little thing!~~

Mohamad Farrel Rayyan b. Mohamad Shahwal Welcome to the WORLD!!~~



**pictures taken from my friend FB ;p

Wednesday, September 1, 2010

when we speak other languages

Posted by Norazo at 4:49 PM 0 comments
my first entry for September '10.. ^___________^ when we speak other languages other than english... it is good isn't it. living in a multiracial country like malaysia and to have this ability its really help.

last saturday me n my hsemate mengembara ke KL and guess what?? im driving yeeeehaaa!! and guess who we met at the parking lot bb plaza??? JAAFAR ONN! hahaha.. comey ok ;p



back to the above title.. tujuan we olls p kl adalah kerana my lappy dah discharge dari spital beliau heheh.. sungguh seronok!( i'm back to normal human being now ;p) so masa d low yatt of cosla kan d situ perkumpulan gadget2 IT yang indah dan perniagaan d situ didominasi by kaum cina. so at the time like this la if we can speak or at least understand what they say it surely can give us 10000 advantages.

having watched Hong Kong drama since age 10, i can converse and understand (kantonis speacially) without receiving proper lesson. and since chinese in KL speak kantonis, it is much more easier for me. so while in low yat, my friend bought new casting for her hp. while bargaining, the sell girl don't want to lower down the price. so my hsemate give in. she paid. then the cashier asked the seller (in kantonis) how much she sell that casting for? she reply rm25. then the cashier smirked and the girl proudly said "i'm good isn't it" and they both laugh. both my hsemate of cos x phm but i do. so since my hsemate dah paid so i told her when we walked out. she said to me "u should've told me earlier" i was sorry for not telling her. but she paid already at that time. and according to Contract Act 1950 the contract is "void". because both parties willing. even my friend want to object "the goods sold are not returnable"

it is fun actually when we can speak other languages other than English. It surely come in handy when we want to negotiate with them. it is my passion to learn other languages. it something that i love to do and i am convince i can do better..


 

Something for Nothing~~ Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos