Tuesday, April 6, 2010

i love my mother

Posted by Norazo at 10:19 PM 1 comments
i love my mother... entry ke-3 d bulan april. though mother's day month away from now but here i want to share with u'ols on how MUCH i love my mother. Her name Haliba Ismail. Born in 1960. 2nd youngest in her siblings and my late grandparents favourite daughter.. simultaneously me n my brothers my grandparents favourite grandchildrenla hehehe..

walaupun my mom tdk memiliki kelayakan akademik yg tinggi but i assure i am becoming what i am now is becoz of her. (termasukla bentuk badanku hehehe). sblm ni sya share how i used to disobey her arahan but now sya share part yg sya ikut arahan. Maybe becoz dia dtg dr family yg susah (remembering her story makes my eyes teary now) so dia slalu ckp ngan sya everytime i asked for something during my childhood la "BB, belajar bagus2.. klu ko sekolah tinggi2.. dapat kerja bagus, dapat gaji besar ko mo beli apaa dengan duit sndr ko belilah puas2.. duit ko sendr kan.. tiada org mo halang" so hearing these words masa tu langsung x tepikirla.. yalah kanak2 yg pkr main2 sja.. di sekolah im not an excellent student. tp everytime class reshuffle sya mst masuk kelas A. So sya student sedang2 la kan. My PMR n SPM result sgt x meletop. alhamdullilah sya dapat masuk UiTM. time d UiTM sya ada cemerlang sikitlah... sesungguhnya kejayaan tanpa usaha adalah sgt sukar dikecapi. so people usaha la klu ign sesuatu jgn doaaaa jak. Allah pn malas mo layan. Masa study d UiTM my mom tetap akan beri nasihat yg sama.. which during that time trigger me a little... so i studied as hard and as smart i can to be the best in my parents eyes.. i dont need others approval. yg pntg my parents approve me. thats matters the most!!

Apart arahan d atas my mom slalu ckp ngan kami "orang ni xkan menyesal sekarang, tp kemudian.. klu menyesal skrg baguss dia xkan buat bnda yg salah" time dia ckp mcm ni for me its just another bebelan beliau. but then something happend to my friend back then. we tried to save her, advice her, tp org ckp the power of love yg so blind make her do things yg menyakitkan hati parentsnya. very sad story. . last year i received call frm my friend ni la. asking where am i now and so on. she's married with a child. but she live a hard life. she told me yg dia betul2 menyesal n dia nak baiki balik apa yg dirosakkannya dulu. so pity. she's was a good student. i bet klu dia sambung bljr maybe blh jd PTD hehe.. tp bak kata lagu spice girld love is blind as far as the eye can see ... so skg everytime nak buat bnda bodoh sya akan pikir my mom my lo tau n of cos Tuhan pencipta alamlah.. (alim sey) hehe so people jgnla menyesal kemudian.. menyesal la dulu.. (sungguh aku menyesal kerana aku tersangat comey huhu)..

dan tadi my mom baru bg another beutiful advice. sblm ni setiap kali dia bagi nasihat, sya mengambil masa utk download the nasihat. tp tadi teruss ting ting ting masuk dlm kepala mak noks. my car rosak. bateri kong. kos membaiki hatusan la jgk (mcm aku kaya). then i complained to my mom "ma, bila mo kaya ni?" soalan bodoh betul hehehe. but my mom calmly said to me "sabarla.. xkan terus2 jadi kaya.. sedikit sedikit dulu.. besusah2 dulu besenang2 kemudian" for others maybe ni nasihat beasa.. but hearing it frm my mom makes me alive. she's not so smart but she's very wise and i dearly love her for all her advice, love n guidance. kawan2 sya ckp my parents very mengongkong. klu mo jalan pn susah. but sya x rasa begitu. so do my brothers. malahan ikatan kekeluargaan kami sangat kuat. becoz of that kongkongan. i dont care if people say saya x bnyk pengalaman ttg hidup or primitive or kampung or apa2 sjalah.. yg penting dlm hidup perlu tau mana yg betul mana yg salah.. mana yg baik mana yg jahat n mana yg jujur mana yg auta! n i always feel like i am so lucky coz everywhere i go, there's always wonderful people around me... thank you dear friends. so lucky to know u'ols and i feel so thankful to meet u'ols..

last but not least I LOVE MY MOM... I MISS MY MOM..!! ...LOVEEE UR MOM...!! dont forget to say I LOVE YOU to them as frequent as u can.. as much as u can... i did ^______*

gd nite

Saturday, April 3, 2010

semalam di pasar tani

Posted by Norazo at 12:28 PM 4 comments
hehe semalam d pasar tani entry kedua bulan April. Balik kerja semalam p pasar tani. as usual jammed gila2 then manage jgkla dpt parking. tujuanku mo beli betik tp betik xda. then belilah kue teow my all time favourite. ^_________^ unfortunately x sedap T______T. last destinaton aku mo beli ayam. then pilihla ayam tersebut then tu abg potong ayam tanya "nak potong kecik2 ke dik?" aku dengan bangganya jawab "po...!" hahhaha for those who know me mst tau snydrome ckp separuhku ni... hehhe nasibla dengan big bos mak x pnh buat nok.... klu boss no 2 adalah hehehe... bebalik kepada abg potong ayam tu mulanya diorang blur then pastu diorang pn ketawa smbil ckp "po..."

ok tu jak.. byee

Thursday, April 1, 2010

when i was just a little girl

Posted by Norazo at 10:02 PM 1 comments
wah lama x update hehe.. xde masa nokss aserey... hehe... ok entry pertama d bulan april ini ialah when i was just a little girl (little kerrr????? ^____*)

i just finished ironing my baju for tommorow then tiba2 teringat zaman kanak2.. klu difikirkan kanak2 sekarng dan kanak2 yg lahir zaman 80-an adalah sangat berbeza dr segi pemikiran, tingkah laku n kepatuhan pada larangan dan teguran org di sekeliling... sewaktu zamanku membesar (bagai johan) aku selalu fikir yg diriku ni adalah seorang yang patuh kepada perintah n arahan tp sebenarnya bila diingat2 kembali ohhhhh tidak!

i dont know bout others but as for me everytime my mom said to me "BB jgn masukkan mainan dlm hidung@telinga, jangan telan chewing gum, jangan masukkan kepala d celah pagar" dan etc i just can't simply follow that order.. 5 min selepas arahan2 di atas dikeluarkan aku terus buat. sebagai cth jgn masukkan mainan dlm hidung or telinga- instead masukkan mainan aku masukkan jagung (bukan setongkol la sebutir tu) waaaaaaaaaaaaa terus menangis sbb makin dikorek makin ke dalam hahahahaha... nasib baik hidung x kena potong nokss klu tak gerenti mak cam michael jackson hehehe... then "jgn telan chewing gum tu BB" .. as soon as my mom turun rumah aku telan dengan jayanya dan sah2la aku menangis lg sbb me mom ckp habislaaa melakat segala2 dlm perut ko tu scaryyyyyy... then yg paling utama n sungguh bejasa kepada diriku. "BB jgn selalu masukkan kepala celah pagar nanti x boleh keluar"... ni sdh buat bekali2 tp aku bejaya keluarkan. until 1 day d umah my makcik aku masukkan x boleh keluar. oleh sbb panik lgla aku meraung uwaaa uwaaa.. then utk menyelamatkan kepalaku yg comel ini pagar rumah makcik terpaksa di gergaji hahahaha... bayangkan kepala tersangkut dan gergaji dekat ngan kepala hahhaha... i wonder adakah my makcik n pakcik ingat kejadian tu??? i was just 5 yrs old back then... mengingatkan kenangan2 ni, aku rasa aku bukanla seorang kanak2 yg mendengar cakap org tua huhuhuhuhu....

walau bagaimanapun arahan yg aku paling patuh ialah "BB klu pegi main pakai selipar nanti masuk cacing kaki ko" hehehe ni aku mmg follow. pertama sbb aku takut klu betul ada cacing masuk then kedua x thn nok bekaki ayam sakitttt klu tepijak duri n batu. why my mom suruh pakai selipar??? sbb kazen2ku yg sebaya aku semua main bekaki ayam. tahan gila kaki diorang. aku pn heran. time tu adalah jgk try2 x pki selipar. x boleh noksss sakitttttttt......


bebalik kepada ingakr arahan -->will my children do the same 1 day??? i hope not la... bit if yess then aku x heranla.. hehehehe

ok selamat malam!
 

Something for Nothing~~ Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos